Een paar weken geleden las ik een artikel in Trouw, dat ging over het effect van psychische klachten op de krappe arbeidsmarkt. Aanleiding was dat arbodiensten jaar na jaar het aantal ziekmeldingen door stress, overspannenheid of oververmoeidheid, zien stijgen. Werknemers vallen uit, worden ziek vanwege de druk die ze ervaren, of die nou werk gerelateerd is of privé of een combinatie van die twee. Met het gevolg dat de werkdruk voor collega’s hoger wordt en zij op hun beurt het niet meer trekken en uitvallen. Het vooruitzicht is niet positief: de brancheorganisatie van arbodiensten schetst een beeld dat over zes jaar een derde van alle werknemers kan uitvallen door stress. Dit heeft een enorm risico in zich voor werkgevers, in de zin van hoge kosten en grote onzekerheid over betrouwbare arbeidscapaciteit.
“De psychische gezondheid is verwaarloosd, ook in de arbeidscontext”, zo stelt Christiaan Vinkers, hoogleraar stress en veerkracht aan het Amsterdam UMC, in het artikel. Volgens hem wordt er nu te laat ingegrepen en te weinig geïnvesteerd in de mentale gezondheid van werknemers en de preventie daarvan.
En juist op dat vlak van preventie kan de vertrouwenspersoon van grote waarde zijn. Door een vertrouwenspersoon beschikbaar te stellen, die onafhankelijk en toegankelijk is, kunnen werkgevers hun werknemers uitnodigen eerder aan de spreekwoordelijke bel te trekken. Zodat eerder bekend is waar men tegenaan loopt en er eerder op de situatie geacteerd kan worden. Op deze manier kan de vertrouwenspersoon bijdragen aan het voorkomen van langdurige uitval.
Bron: Trouw, 16 oktober 2023, Psychische klachten vormen een groot probleem voor de toch al krappe arbeidsmarkt