VERTROUWENSPERSOON

Wetgeving

ARBOwet

Werkgevers zijn verplicht ervoor te zorgen dat hun werknemers veilig en gezond kunnen werken. Wat dit precies betekent, staat in de Arbowet, het Arbobesluit en de Arboregeling. Om deze wetten nauwkeurig na te leven moet iedere werkgever een arbobeleid voeren. De Arbowet stelt dat werkgever en werknemers samen moeten zorgen voor het verbeteren van de arbeidsomstandigheden. De werkgever is uiteindelijk verantwoordelijk, maar ook de werknemers hebben de verplichting goed te zorgen voor de eigen veiligheid en gezondheid. Zie voor meer informatie www.arboportaal.nl.

Psychosociale arbeidsbelasting (PSA) in de Arbowet

Een derde van het ziekteverzuim in Nederland wordt veroorzaakt door werk gerelateerde psychische klachten. Daarmee is psychosociale arbeidsbelasting (PSA) de meest voorkomende beroepsziekte in ons land. Onder PSA wordt verstaan: werkdruk, werkstress, pesten, seksuele intimidatie en agressie en geweld. Het aanstellen van een vertrouwenspersoon draagt bij aan de zorgplicht van werkgevers voor een veilige en gezonde werkomgeving.

Wet bescherming Klokkenluiders

De Wet bescherming Klokkenluiders (voorheen Wet huis voor de klokkenluiders) is opgesteld ter bescherming van klokkenluiders (zoals de naam al zegt 😉). Een klokkenluider is de persoon die een misstand aan het licht brengt door deze te melden. Bij misstanden gaat het om gevaarlijke, immorele of illegale praktijken waarbij de maatschappij wordt benadeeld.

Helaas is gebleken dat het melden van misstanden grote gevolgen kan hebben voor de klokkenluider.  Zo’n 80 procent van de klokkenluiders kampt met zeer negatieve effecten voor werk en inkomen, en bijna de helft van hen met zeer negatieve effecten voor het gezinsleven. 45 procent van de melders ervaart bijzonder ernstige psychische klachten, zoals zeer ernstige angst- of depressiesymptomen.

Sinds 2019 is er een nieuwe Europese richtlijn die klokkenluiders beter zal beschermen. Daarom is ook de Nederlandse Wet Huis voor klokkenluiders aangepast naar de ‘Wet bescherming klokkenluiders’. Op de website www.wetbeschermingklokkenluiders.nl staat wat dat betekent voor melders en werkgevers.

Meldregeling

Een meldregeling is er voor werknemers, zodat zij veilig en vertrouwelijk een vermoeden van een misstand kunnen melden. Er staat in op welke manier werknemers veilig vermoedens van misstanden intern en extern kunnen melden. En in welke gevallen een werknemer het vermoeden van een misstand openbaar mag maken door bijvoorbeeld naar de pers te gaan.

Alle bedrijven met meer van 50 werknemers zijn verplicht een interne meldregeling vast te stellen, die voldoet aan de aangescherpte regels volgens de Wet Bescherming Klokkenluiders. Volgens de strengere eisen moet de meldregeling onder andere voorzien in het sturen van een ontvangstbevestiging aan de melder binnen 7 dagen na ontvangst van de melding. Daarnaast moet de melder binnen een redelijke termijn van maximaal drie maanden informatie krijgen over de beoordeling van zijn melding (feedback).
Zie voor een compleet overzicht van de aangescherpte regels binnen de Wet Bescherming Klokkenluiders www.wetbeschermingklokkenluiders.nl.

Voor wie is de meldregeling verplicht?

Voor alle bedrijven met meer dan 50 werkzame personen.
Bedrijven met minder dan 50 medewerkers zijn niet verplicht een interne meldprocedure vast te stellen, met uitzondering van de organisaties die onder de Wwft vallen (Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme). Deze zijn – ongeacht het aantal medewerkers – wel verplicht een interne meldprocedure vast te stellen.

Zie voor de meest recente ontwikkelingen: www.wetbeschermingklokkenluiders.nl/voor-werkgevers.

Blok56 - Webdesign & Grafisch ontwerp ×

Blok56, één ontwerpburo voor uw complete visuele communicatie. Het ontwerp van uw logo tot complete huisstijl, (product)fotografie, virtuele tours en natuurlijk uw website of webshop.

Ook zin om een project te starten? Neem contact met ons op, dan gaan we bouwen aan uw merk!

Contactinformatie

Emmasingel 56, 6001 BD Weert

Ontwerpburo:Blok56.nl
Email:info@blok56.nl
Telefoon:+31 (0) 495 623 646